Skoči na vsebino
napis http na belo modri podlagi

Podatki o nosilcu domene pod .si morajo biti točni, pravilni in ažurni


Nosilec domene pod .si je v skladu s Splošnimi pogoji za registracijo domen pod .si  dolžan zagotoviti, da so vsi njegovi podatki ves čas pravilni, točni in ažurni in da je elektronski naslov nosilca delujoč ter z njim upravlja sam.

Kljub temu na Registru v praksi pogosto zaznavamo naslednje problematične situacije:

  • Podatki o nosilcu so pravi, uradni elektronski naslov pa je od registrarja, razvijalca spletnih strani ali ponudnika gostovanja.
  • Kot nosilec je naveden nekdo drug (registrar, razvijalec spletne strani, ponudnik gostovanja, …).
  • Podatki so netočni oziroma nepopolni, elektronski naslov ne deluje.

Obveznosti nosilca .si domen

V skladu s Splošnimi pogoji (SP) je nosilec v pogodbenem odnosu z Registrom. V skladu s tem dokumentom je e-naslov nosilca uradni kanal za komunikacijo Registra z nosilcem.

Če nosilec torej ne upravlja z e-naslovom, ki je naveden, se lahko prenos domene na drugega registrarja ali celo na drugega nosilca zgodi brez njegove vednosti.

Netočni podatki nosilca imajo v skladu s Splošnimi pogoji za posledico lahko tudi izbris domene, saj gre za očitno kršitev Splošnih pogojev.

V skladu s Splošnimi pogoji je nosilec domene pod .si odgovoren, da domena ni v nasprotju z zakoni, javnim redom in moralo. V primeru morebitnih kršitev pristojni organi na Register posredujejo zahtevo po posredovanju podatkov o nosilcu sporne domene ali lastništvo sami preverijo preko WhoIs vmesnika. Če je kot nosilec naveden registrar, gostitelj spletne strani ali nekdo tretji, se mora zavedati, da s tem prevzame tudi to odgovornost nosilca.

Zapleti pri domenskih sporih

Register je v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki razvil Postopek za alternativno reševanje domenskih sporov (ARDS), h kateremu so zavezani vsi nosilci, registrarji in Arnes kot register. V primeru spora je o tem nosilec obveščen na uradni elektronski naslov, kamor Register pošlje tudi dokumentacijo v zvezi s sporom. Register nosilca o sprožitvi spora obvesti tudi pisno na navedeni poštni naslov, ne pa tudi o sami vsebine pritožbe. Če elektronski naslov ni pravilen, nosilec tako ne bo seznanjen s pritožbo, nanjo ne bo odgovoril in razsodnik bo v sporu po vsej verjetnosti odločil v korist pritožnika.

Register o (ne)pravilnosti podatkov ne more odločati

Najpogosteje se na Registru srečujemo s spori med subjektom, ki je naročil registracijo domene in subjektom, ki je vpisan kot nosilec domene v bazo registriranih domen. Ko pride do nesporazumov med tema subjektoma, bodisi poslovnih ali drugačnih, se “uporabnik” domene, katerega celotno poslovanje je lahko odvisno od te domene, znajde v situaciji, ko domene brez privolitve subjekta, ki je vpisan kot nosilec, ne more ne podaljšati, ne zamenjati domenskih strežnikov ali nenadoma sploh ne more več z njo razpolagati.

Register v takšnih primerih ne more odločati o tem, kdo je upravičen do domene. S stališča Registra dvoma ni: nosilec je, kdor je zapisan v bazi .si domen.

Zato še enkrat poudarjamo: V korist nosilca .si domene je, da so njegovi podatki ves čas pravilni, točni in ažurni, njegov elektronski naslov pa delujoč in z njim razpolaga on sam.

Sorodne vsebine

Cyber Europe 2024

Za nami je največja evropska kibernetska vaja. Dvodnevni dogodek je potekal junija, glavna nit pa je bil preizkus odpornosti našega energetskega sektorja, kjer se je preizkusilo na tisoče igralcev, ki tesno sodelujejo s kibernetsko varnostjo.

Več …

Jamboree 2024

Za nami je največji Centrov dogodek CENTR Jamboree, vsakoletno druženje registrov evropskih nacionalnih vrhnjih domen, ki so ga prijazno gostili kolegi z Danske.

Več …

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …